Máme tu pro vás další, srpnový díl Herbaria, které tentokrát začneme malým lingvistickým okénkem. Skupinu slov známých svými častými zkomoleninami jako spontálně, standart nebo bizardní bychom mohli rozšířit o jednoho botanického člena, a to kardamon. Správně je to totiž (jednou provždy) kardamom. Kardamom je zkrácenina kardamovníku obecného, jehož plody jsou využívány jako koření a známy také jako egyptský pepř. A přesně na tuhle bylinu si dnes posvítíme.

  Wikimedia commons

Wikimedia commons

Kardamom patří mezi rostliny čeledi zázvorovníkovitých využívaných především jako zdroj koření a nebo pro jejich léčivé účinky. Jeho příbuznými jsou tedy taková esa jako zázvor lékařský nebo kurkumovník, bez kterých si dnes vaření, ale ani léčení podzimního nachlazení a dalších neduh dokážeme jen stěží představit. O zázračných účincích kurkumy se mimochodem dočtete v srpnových BOTANICALnews. Na rozdíl od zázvoru a kurkumovníku, z nichž jsou využívány především kořeny, kardamom je užitečný hlavně díky svým plodům, oddenkům a semenům a z nich připravovaných éterických olejů (cineol, pinen, geraniol). Původně kurkumovník rostl jen na území Indie a jižní Číny, dnes je jeho výskyt rozšířen po většině tropického a subtropického pásu.

  Illustration of Elettaria cardamomum (cardamom) - Illustration of Elettaria cardamomum by Franz Eugen Köhler, from Köhler's Medizinal-Pflanzen, 1897.             Source: Kew Gardens

Illustration of Elettaria cardamomum (cardamom) - Illustration of Elettaria cardamomum by Franz Eugen Köhler, from Köhler's Medizinal-Pflanzen, 1897.            Source: Kew Gardens

Popis využití této „královny koření“, jak se kardamomu často přezdívá, by vydal na diplomovou práci. Nicméně ve zkratce – v indické a čínské kuchyni je využíván spíš čerstvý oddenek kardamomu než koření namleté z jeho usušených plodů, jako můžeme pozorovat v západních kuchyních. V arabských zemích a Indii se zas mletá semena kardamomu používají jako dochucovadlo kávy a čaje, v Dánsku potom dodávají chuť tamním tradičním koláčkům. Esenciální olej z kardamomu se kromě parfumerie využívá i jako přírodní zvyšovač tlaku a u léčivých účinků rostliny ještě zůstaneme – ve východní medicíně hraje totiž kardamom stěžejní roli. Semena kardamomu se „předepisují“ například při žaludečních, dýchacích a srdečních potížích a přidáte-li je do čaje, vznikne zázračný lektvar potlačující stres. Kardamom najdete i jako jednu z přísad v přírodních mýdlech a kréměch, má totiž pozitivní vliv na začervenání pleti. Kromě toho se kardamom využívá i jako přírodní žvýkačka – příjemně osvěží dech, zejména kuřákům. Listy kardamomu sice nedisponují takovou škálou využití, v kuchyni se ale také hodí. Zkuste do listů kardamovníku zabalit maso či zeleninu a povařit. Pokrmu dodají lahodnou chuť. No a důležitá rada na konec – špetka kardamomu v čaji spolehlivě zahání kocovinu!

Cardamom.jpg

A jak tuto přírodní lékárničku a nepostradatelného pomocníka v kuchyni pěstovat jako pokojovku? Ať už si rostlinku zakoupíte celou, nebo si od někoho pořídíte její řízek, mějte na paměti, že kardamovník vzhledem ke své zemi původu miluje teplo, ovšem nesnese přímé slunce. Dopřejte mu tedy stín nebo polostín, a hlavně dostatečně vlhký substrát i potřebné dávky živin, zejména v období růstu. V létě byste ho také měli denně zavlažovat vodou z rozprašovače, v zimě na vodě naopak uberte.